Archiwalna strona !!! Przejdź na aktualną (kliknij tutaj)
Euroregion Tatry - V Polsko-Słowackie Forum Gospodarcze pt. "Znaczenie produktów regionalnych w związku z wejściem Polski i Słowacji do Unii Europejskiej" Nowy Targ, 28-29 maja 2004 roku
Euroregion Tatry / Aktualności / Archiwum 2004 / V Polsko-Słowackie Forum Gospodarcze
 
Centrum Informacji Europejskiej

Niniejsza strona została opracowana i udostępniona dzięki finansowemu wsparciu Unii Europejskiej

 

 

Euroregion TATRY

V Polsko-Słowackie Forum Gospodarcze pt. "Znaczenie produktów regionalnych w związku z wejściem Polski i Słowacji do Unii Europejskiej" Nowy Targ, 28-29 maja 2004 roku

Projekt wspólfinansowany ze srodków Unii Europejskiej Phare CBC

28.05.2004 (piątek):

SEMINARIUM

godz. 10.00 - rozpoczęcie Forum (sala konferencyjna Ośrodka Współpracy Polsko-Słowackiej w Nowym Targu, ul. Sobieskiego 2)

  1. Jan Hamerski - Starosta Nowotarski: Powitanie gości i otwarcie Forum,
  2. Jakub Jasiński - Wydział Oznaczeń Geograficznych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: "Produkty regionalne, tradycyjne i lokalne",
  3. Marek Gąsiorowski - Fundusz Współpracy, Kierownik projektu "Agro-Smak": "Polskie dziedzictwo kulinarne i możliwości jego ochrony",
  4. Jan Janczy - Dyrektor Związku Hodowców Owiec i Kóz: "Owczarstwo w górach - uwarunkowania, aktualna sytuacja, tradycje produkcji i możliwości certyfikacyjne",
  5. Stanisław Bańczak - Dyrektor Izby Celnej w Nowym Targu: "Nowe uproszczenia graniczne powstałe w związku z wejście Polski i Słowacji do Unii Europejskiej",

    ok. godz. 11.30 - przerwa kawowa,
  6. Krzysztof Jabłoński - Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego: "Prezentacja Wojewódzkiego programu ochrony krajobrazu i różnorodności biologicznej oraz aktywizacji gospodarczej w Karpatach OWCA",
  7. Alicja Mardułowa - "Tradycyjne meblarstwo podhalańskie w kontekście obowiązujących norm polskich i europejskich",
  8. Slavomír Pecúch i Mirka Poľanská - "Drotárstvo",
  9. Katarína Kišová - "Košikárstvo v Lackovej",
  10. Monika Pavelčíková - "História výroby modrotlače v Starej Ľubovni",
  11. Daniela Kleinova - "Certifikacia vyrobkov podla predpisov EU",
  12. Wanda Czubernat - "Góralski brzuch czyli produkty i potrawy regionalne Podhala",

godz. 14.30 - zakończenie Forum

ok. godz. 14.30 - obiad w formie stołu szwedzkiego produktów regionalnych w siedzibie Ośrodka Współpracy Polsko-Słowackiej w Nowym Targu.

28.05.2004 (piątek)

WYSTAWA

godz. 10.00 - 18.00 - prezentacja producentów i wytwórców produktów regionalnych na wystawie na nowotarskim rynku.

29.05.2004 (sobota)

godz. 11.00 - 14.00 - warsztaty połączone z wyjazdami studyjnymi do wybranych producentów produktów regionalnych:

  1. Pasieka pszczelarska - Podhalańskie Koło Pszczelarzy w Nowym Targu,
  2. Bacówka - hala Majerz, Związek Hodowców Owiec i Kóz,
  3. Zakład stolarski mebli tradycyjnych - Ostrowsko, Tylmanowa,
  4. Pracownia kuśnierska - Nowy Targ., Cech Rzemiosł Skórzanych,
 

Strona Główna ] [ Aktualności ] [ EWT ] [ Partnerstwo w projektach ] [ Strategia ] [ Publikacje ] [ Geografia ] [ Informacje Ogólne ] [ Gospodarka ] [ Konferencje ] [ Organizacja ] [ Przedsięwzięcia ] [ Turystyka ] [ STREFA SCHENGEN ] [ Uczestnicy ] [ Kontakt ] [ Linki ]

© Wszelkie prawa zastrzeżone Webmaster: