ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Definicje :
ROLNICTWO
EKOLOGICZNE – oznacza system gospodarowania zrównoważonej produkcji
roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa oparty
na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego,
nieprzetworzonych technologicznie.
Podstawową
zasadą jest odrzucenie w procesie produkcji
żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej.
Gospodarowanie
metodami ekologicznymi aktywizuje naturalne zasoby i biologiczne mechanizmy
produkcyjne gospodarstwa zapewniając:
-
trwałą żyzność gleby
-
zdrowotność zwierząt
-
wysoką jakość biologiczną płodów rolnych
Rolnictwo
to jest systemem zrównoważonym pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym
zarówno w skali państwa, regionu, jak i wsi :
-
nie obciąża środowiska
-
jest w dużym stopniu
niezależne od nakładów zewnętrznych
-
umożliwia przetrwanie wsi
i rolnictwa jako kategorii społecznych i kulturowych, jest odpowiedzią jaką
niesie XXI wiek na potrzebę racjonalnego korzystania z dóbr przyrody
Rolnictwo ekologiczne umożliwia
praktyczną realizację zasad ekorozwoju i takie poszukiwanie dróg, by
nowoczesność i postęp nie oznaczały degradacji gleby, wody, krajobrazu, obniżenia
zdrowia ludzi i zwierząt oraz marnotrawstwa zasobów przyrody.
1.
Uzasadnienie rozwoju rolnictwa
ekologicznego na terenie Karpat:
O przygotowanie programu rozwoju rolnictwa ekologicznego
na terenie Karpat zadecydowało:
-
małe zanieczyszczenie środowiska tych terenów
-
duża ilość gospodarstw o niewielkim areale posiadających
tradycje rolnicze
-
zapewniony zbyt wytworzonej żywności w gospodarstwach
agroturystycznych, sanatoriach, pensjonatach, domach wczasowych
-
ochrona środowiska a
w szczególności zasobów wodnych na tych terenach
2. Cel programu:
Ochrona środowiska
poprzez tworzenie gospodarstw ekologicznych na terenie Karpat oraz przygotowanie
rolników do pozyskiwania dodatkowych źródeł dochodu.
Cele
główne programu:
-
ochrona środowiska oraz zachowanie bioróżnorodności i walorów
przyrodniczych na tych terenach
-
zatrzymanie istniejących oraz utworzenie nowych miejsc pracy
-
poprawa zdrowia rolników i konsumentów
Cele szczegółowe:
-
wykształcenie specjalistycznej kadry doradczej w tej tematyce
-
poszerzenie wiedzy rolników mających prowadzić gosp.
ekologiczne
-
przygotowanie rolników do sprzedaży bezpośredniej w
gospodarstwie
-
edukacja konsumentów w zakresie zdrowego stylu życia
3. Realizacja programu poprzez:
1)
edukację mieszkańców
wsi (wszystkie grupy wiekowe) na temat :
-
ochrony środowiska
-
rolnictwa ekologicznego
-
przetwórstwa rolno-spożywczego
-
dodatkowych źródeł dochodu
-
marketingu produktów ekologicznych
-
żywienia człowieka
-
propagowanie zdrowego stylu życia
-
opracowanie projektów przestawiania
gospodarstw
-
pozyskiwanie środków na ochronę środowiska i rozwój rolnictwa
ekologicznego
-
organizacji punktów szkoleniowych
służących stałej edukacji społeczeństwa
-
przygotowania grup liderów propagujących rolnictwo ekologiczne
-
tworzenia stowarzyszeń i grup producenckich wytwarzających żywność
metodami ekologicznymi.
2)
edukację konsumentów
poprzez:
-
organizowanie kiermaszy, wystaw i stałych punktów sprzedaży żywności
z gospodarstw ekologicznych
-
szkolenie dietetyczek szpitali, sanatoriów , pensjonatów, stołówek
-
organizowanie pokazów przetwarzania żywności
-
organizację punktów szkoleniowych służących stałej edukacji
społeczeństwa
-
propagowanie w mediach w/w tematyki
Wyżej
wymienione działania będą realizowane we współpracy z:
-
Urzędami Gmin
-
Ośrodkami Doradztwa Rolniczego
-
Izbami Rolniczymi
-
Stowarzyszeniami
-
Parkami Narodowymi i Krajobrazowymi
-
Szkołami
-
Instytutami Naukowymi
i Wyższymi Uczelniami
Działania
na rzecz rozwoju rolnictwa
ekologicznego należy realizować poprzez organizację:
4. Dobre strony wprowadzania
rolnictwa ekologicznego na terenie Karpat:
-
małe zanieczyszczenie środowiska naturalnego
-
duża ilość gospodarstw o niewielkim areale 4-5 ha
-
tradycje rolnicze właścicieli gospodarstw
-
zapewniony zbyt wytworzonej żywności - tereny turystyczne
-
ochrona środowiska
-
duża bioróżnorodność roślinna i zwierzęca
-
zasoby siły roboczej
-
ochrona zasobów wodnych
-
ochrona krajobrazu
Trudności
we wprowadzaniu rolnictwa ekologicznego:
-
niski poziom świadomości ekologicznej
rolników
-
brak dobrej polityki państwa dotyczącej rozwoju rolnictwa
ekologicznego
-
mała ilość stowarzyszeń zrzeszających tą grupę rolników
-
brak specjalistycznej kadry doradczej w tej tematyce
-
małe propagowanie w mediach tej tematyki
-
brak nisko oprocentowanych kredytów
-
brak poparcia pracowników naukowych
Realizacja programu w ciągu 10 lat
na terenach Karpat zapobiegnie degradacji środowiska, ochroni cenne przyrodniczo tereny , utrzyma
istniejące i stworzy nowe miejsca pracy i pozwoli na zachowanie dziedzictwa
kulturowego tych terenów - dlatego warto podjąć taką inicjatywę.
Opracowała:
mgr inż. Jadwiga Kuciakowska
|