Archiwalna strona !!! Przejdź na aktualną (kliknij tutaj)
Euroregion Tatry - Memoriał Karpacki - Rozdział IV
Euroregion Tatry / Konferencje / Memoriał Karpacki / Rozdział IV
 
Centrum Informacji Europejskiej

Niniejsza strona została opracowana i udostępniona dzięki finansowemu wsparciu Unii Europejskiej

 

 

Euroregion TATRY

Memoriał Karpacki - Rozdział IV

 

ROLNICTWO EKOLOGICZNE

 

Definicje :

ROLNICTWO EKOLOGICZNE – oznacza system gospodarowania zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa oparty  na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzonych technologicznie.

Podstawową zasadą jest odrzucenie w procesie produkcji  żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej.

Gospodarowanie metodami ekologicznymi aktywizuje naturalne zasoby i biologiczne mechanizmy produkcyjne gospodarstwa zapewniając: 

  1. trwałą żyzność gleby

  2. zdrowotność zwierząt

  3. wysoką jakość biologiczną płodów rolnych

Rolnictwo to jest systemem zrównoważonym pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym zarówno w skali państwa, regionu, jak i wsi : 

  • nie obciąża środowiska

  • jest w dużym stopniu niezależne od nakładów  zewnętrznych

  • umożliwia przetrwanie wsi i rolnictwa jako kategorii społecznych i kulturowych, jest odpowiedzią jaką niesie XXI wiek na potrzebę racjonalnego korzystania z dóbr przyrody

Rolnictwo ekologiczne umożliwia praktyczną realizację zasad ekorozwoju i takie poszukiwanie dróg, by nowoczesność i postęp nie oznaczały degradacji gleby, wody, krajobrazu, obniżenia zdrowia ludzi i zwierząt oraz marnotrawstwa zasobów przyrody. 

1.  Uzasadnienie rozwoju rolnictwa ekologicznego na terenie Karpat:

O przygotowanie programu rozwoju rolnictwa ekologicznego na terenie Karpat zadecydowało:

  • małe zanieczyszczenie środowiska tych terenów

  • duża ilość gospodarstw o niewielkim areale posiadających tradycje rolnicze

  • zapewniony zbyt wytworzonej żywności w gospodarstwach agroturystycznych, sanatoriach, pensjonatach, domach wczasowych

  • ochrona środowiska  a w szczególności zasobów wodnych na tych terenach

 

2.  Cel programu:

Ochrona środowiska poprzez tworzenie gospodarstw ekologicznych na terenie Karpat oraz przygotowanie rolników do pozyskiwania dodatkowych źródeł dochodu.

Cele główne programu:

  • ochrona środowiska oraz zachowanie bioróżnorodności i walorów przyrodniczych na tych terenach

  • zatrzymanie istniejących oraz utworzenie nowych miejsc pracy

  • poprawa zdrowia rolników i konsumentów

 Cele szczegółowe:

  • wykształcenie specjalistycznej kadry doradczej w tej tematyce

  • poszerzenie wiedzy rolników mających prowadzić gosp. ekologiczne

  • przygotowanie rolników do sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie

  • edukacja konsumentów w zakresie zdrowego stylu życia

 

3.  Realizacja programu poprzez:

1)  edukację mieszkańców wsi (wszystkie grupy wiekowe) na temat

  • ochrony środowiska

  • rolnictwa ekologicznego

  • przetwórstwa rolno-spożywczego

  • dodatkowych źródeł dochodu

  • marketingu produktów ekologicznych

  • żywienia człowieka

  • propagowanie zdrowego stylu życia

  • opracowanie projektów  przestawiania gospodarstw

  • pozyskiwanie środków na ochronę środowiska i rozwój rolnictwa ekologicznego

  • organizacji punktów szkoleniowych  służących stałej edukacji społeczeństwa

  • przygotowania grup liderów propagujących rolnictwo ekologiczne

  • tworzenia stowarzyszeń i grup producenckich wytwarzających żywność metodami ekologicznymi.

 

2)  edukację konsumentów poprzez:

  • organizowanie kiermaszy, wystaw i stałych punktów sprzedaży żywności z gospodarstw ekologicznych

  • szkolenie dietetyczek szpitali, sanatoriów , pensjonatów, stołówek

  • organizowanie pokazów przetwarzania żywności

  • organizację punktów szkoleniowych służących stałej edukacji społeczeństwa

  • propagowanie w mediach w/w tematyki

Wyżej wymienione działania będą realizowane we współpracy z:

  • Urzędami Gmin

  • Ośrodkami Doradztwa Rolniczego

  • Izbami Rolniczymi

  • Stowarzyszeniami

  • Parkami Narodowymi i Krajobrazowymi

  • Szkołami

  • Instytutami  Naukowymi i Wyższymi Uczelniami

Działania na rzecz  rozwoju rolnictwa ekologicznego należy realizować poprzez organizację:

  • materiałów szkoleniowych i wydawnictw

  • szkoleń metodami moderacji wizualnej

  • wyjazdów szkoleniowych

  • pokazów

  • konferencji

  • wystaw i kiermaszy

 

4.  Dobre strony wprowadzania rolnictwa ekologicznego na terenie Karpat:

  • małe zanieczyszczenie środowiska naturalnego

  • duża ilość gospodarstw o niewielkim areale 4-5 ha

  • tradycje rolnicze właścicieli gospodarstw

  • zapewniony zbyt wytworzonej żywności - tereny turystyczne

  • ochrona środowiska

  • duża bioróżnorodność roślinna i zwierzęca

  • zasoby siły roboczej

  • ochrona zasobów wodnych

  • ochrona krajobrazu

Trudności we wprowadzaniu rolnictwa ekologicznego:

  • niski poziom świadomości ekologicznej  rolników

  • brak dobrej polityki państwa dotyczącej rozwoju rolnictwa ekologicznego

  • mała ilość stowarzyszeń zrzeszających tą grupę rolników

  • brak specjalistycznej kadry doradczej w tej tematyce

  • małe propagowanie w mediach tej tematyki

  • brak nisko oprocentowanych kredytów

  • brak poparcia pracowników naukowych

 

Realizacja programu w ciągu 10 lat  na terenach Karpat zapobiegnie degradacji  środowiska, ochroni cenne przyrodniczo tereny , utrzyma istniejące i stworzy nowe miejsca pracy i pozwoli na zachowanie dziedzictwa kulturowego tych terenów - dlatego warto podjąć taką inicjatywę.

Opracowała:
mgr inż. Jadwiga Kuciakowska


<< Memoriał Karpacki Rozdział I ] [ Rozdział II ] [ Rozdział III ] [ Rozdział IV ] [ Rozdział V ] [ Rozdział VI ] [ Rozdział VII ]
 

Strona Główna ] [ Aktualności ] [ EWT ] [ Partnerstwo w projektach ] [ Strategia ] [ Publikacje ] [ Geografia ] [ Informacje Ogólne ] [ Gospodarka ] [ Konferencje ] [ Organizacja ] [ Przedsięwzięcia ] [ Turystyka ] [ STREFA SCHENGEN ] [ Uczestnicy ] [ Kontakt ] [ Linki ]

© Wszelkie prawa zastrzeżone Webmaster: